Thursday 27 September 2012

#4: Spiced-up Pumpkin Cake | Mocno doprawione ciacho z dynią

I figured that most of my friends would find it much more convenient if the posts were in their (and mine) mother tongue. So that's that: Pepper Unlimited goes bilingual!

Now, to the point.
As the autumn sets in, the local markets begin to tempt the buyers with the richness of autumnal treasure: Ms. Pumpkin. Big or small, round or flattened, pumpkin is one of my favourite veggies (slash fruits), mostly for its' versatility and sunny colour. It can be turned into soups, main dishes, cakes, jams, cookies, even lamps...! How can you not love to use it in your kitchen?


This cake tastes best hot, in my opinion, so I suggest you eat it straight away or warm it up for breakfast the following day, if you have a microwave on your hands. A cup of good coffee and a piece of this cake guarantees a great beginning to every day.  

So scroll down for the first, but definitely not the last, pumpkin-based recipe on this blog :)


Nie ma się co lansować, trza się dostosować... I zacząć prowadzić tegoż bloga z silnym polskim akcentem, co by zwiększyć jego używalność. Od tej pory będzie 50/50 językowo, żeby przyjemniej się z moich przepisów korzystało, jeśli już ktoś się na to zdecyduje ;) W niedługim czasie powinnam zakutualizować pod tym względem poprzednie przepisy.

Tymczasem zapraszam na słodko-ostre, bardzo aromatyczne, ciacho z dynią - czyli moim ulubionym warzywoowocem. Miłość moją zawdzęcza po pierwsze swojej uniwersalności (Czegóż to nie można z niej zrobić... Może być zupą, drugim daniem, ciastem, ciasteczkiem, przetworem zasłoikowanym i do przezimowania gotowym... lampą nawet może być!), po drugie swojemu słonecznemu kolorowi, kontrastującemu z nawiedzającą nas jesienną pluchą. 

Najlepiej smakuje na ciepło, więc polecam zjeść od razu lub - jeśli ktoś dysponuje mikrofalówką - na drugi  dzień na śniadanie do filiżanki kawy... Naprawdę pycha!


Ingredients:
* 1,5 cup cakeflour
* 1 cup caster sugar
* 4 eggs
* 1/2 cup mixed oils (in my case: grape seed, sunflower, olive oil)
* 1 teaspoon baking powder
* 1 heaped teaspoon cinnamon
* 1 heaped teaspoon dried ginger powder
* 1/2 teaspoon cardamom (or more, if you're a fan of it)

for the topping:
* 300 g pumpkin
* 4 tbs honey
* a pinch of cayenne pepper
* black pepper

Prepare the dough as explained in the "Quick butter-lessplum cake" recipe - the only difference is that you add cinnamon, ginger and cardamom (but no plums).

Cut pumpkin in squares, the heat up the pieces with honey on a frying pan until softened. Sprinkle with cayenne & black pepper. Spread it on the cake base when finished baking. That's all!


Składniki:
* 1,5 szklanki mąki tortowej
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 jajka
* 1/2 szklanki oleju (ja użyłam mieszanki oleju z pestek winogron, słonecznikowego i oliwy z oliwek)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżeczka cynamonu
* 1 czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru
* 1/2 łyżeczki kardamonu (albo więcej, jeśli lubisz jego aromat)

na wierzch ciasta:
* 300 g dyni
* 4 łyżki miodu
* szczypta pieprzu cayenne
* troszeczkę czarnego pieprzu

Spód ciasta przygotuj wg przepisu na Ciasto ze śliwkami - jedyna różnica to dodanie imbiru, cynamonu i kardamonu (i brak śliwek).

Dynię pokrój w drobną kosteczkę, tak żeby objętościowo odpowiadała powierzchni ciasta, w moim przypadku było to ~300g. Podduś z miodem na patelni do zupełnej miękkości, dodaj pieprzu czarnego i cayenne, rozprowadź po cieście. To wszystko :)



Bon appetit!/Smacznego!



No comments:

Post a Comment